Задължителният зелен коридор за хората над 65 годишна възраст от 13:30 до

...
Задължителният зелен коридор за хората над 65 годишна възраст от 13:30 до
Коментари Харесай

Търговските вериги се обявиха против зеления коридор за възрастни

Задължителният зелен коридор за хората над 65 годишна възраст от 13:30 до 16:30 ч в комерсиалните обекти не е ефикасна мярка - тя провокира п овече напрежение, в сравнение с решения в изискванията на пандемия и засилен риск от болест с КОВИД-19. Това оповестиха от Сдружението за съвременна търговия, в което членуват всички огромни търговски вериги в страната.

Пред супермаркетите първоначално и в края на зеления кулоар се образуват рискови струпвания на хора, предизвестяват от сдружението. Оттам показват още, че мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не могат да пазарят в планувания кулоар. В същото време за хората под 65 години се затруднява извършването на покупки и се обърква техният дневен темп. Интервалът от три часа следобяд е прекомерно необятен и след приключването му в допълнение и изкуствено се създавали предпоставки за скупчвания и неспазване на противоепидемичните ограничения за обществена отдалеченост. показват комерсиалните вериги. 

Друго стеснение е, че на чиновниците на магазините или на охранителните компании се постанова да дефинират възрастта на клиентите по външни белези, което е мотив за спорове. По закон те нямат  пълномощия да изискват и ревизират персонални документи. Тази обстановка застрашава здравето на чиновниците и защитата на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на работещите в комерсиалните вериги.  От Сдружението за съвременна търговия напомнят, че екипите на комерсиалните вериги също работят на първа линия от началото на рецесията.

Търговците са недоволни и заради недостотъчно обяснената мярка. Първоначалният ѝ тип, както и последвалото ѝ поправяне, объркали потребителите и създали неясноти при използването ѝ. Част от хората над 65 години не схванаха, че в сегашния миг коридорът е един и той е от 13:30 до 16:30 ч., показват от сдружението.

В същото време, мярката се обезсмисля, тъй като рестриктивните мерки са единствено за хранителни магазини и аптеки, а отвън обсега й остават другите търговски обекти, в които също може да има скупчвания на хора. Няма „ коридори “ и в публичния превоз.

Компаниите от Сдружението за съвременна търговия припомнят, че комерсиалните вериги влагат обилни средства, с цел да подсигуряват безвредна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за защитни средства, за плексигласови загради, за осведомителни материали и така нататък Прилаганите превантивни ограничения против КОВИД-19 би следвало да подсигуряват безвредно извършване на покупки за всички консуматори, без значение от тяхната възраст или от определеното от тях време за извършване на покупки.

Затова от СМТ предлагат да отпадане на „ зеления кулоар “ за посещаване в магазините на хора над 65 години. Вместо това да се предложи на хората под 65 година да се въздържат от извършване на покупки в интервала от 8:00 до 10:00 ч.

" Готови сме за осъществяване на взаимна акция с Министерство на здравеопазването, ориентирана към хората под 65-годишна възраст, с зов за възпиране от извършване на покупки в интервала от 8:00 до 10:00 ч ", показват от СМТ. 

Според тях всеки непринудено би трябвало да прояви обществена отговорност като съблюдава рекомендацията , без да е длъжен за това, без значение от своята възраст и съгласно персоналния си дневен режим, а при неспособност или при неотложна потребност ще може да пазари без ограничавания. Тази еластичност ще отстрани както рисковите скупчвания на хора, провокирани от сегашната мярка, по този начин и недоволството и напрежението.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР